Annejet wint Amsterdamprijs voor de Kunst 2016

Op 25 augustus overhandigde loco-burgemeester Kajsa Ollongren tijdens een drukbezochte bijeenkomst in Paradiso Annejet de Amsterdamprijs 2016 in de categorie 'Bewezen Kwaliteit'. De door het Amsterdams Fonds van de Kunst toegekende prijzen zijn bedoeld voor kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan de kunst in de hoofdstad.


30-08-16

De jury roemde de drie winnaars omdat ze allemaal in hun werk een sterke band met de actualiteit leggen. 'Het zijn mensen met een sterke eigen artistieke visie, die met hun werk een groot publiek weten te bereiken', zei juryvoorzitter Tracy Metz. 'Zij maken korte metten met de misvatting dat hoogwaardige kunst niet voor een groot en breed publiek toegankelijk kan zijn.'

Annejets werk werd door de jury beoordeeld als een 'fantastische literair-journalistiek oeuvre met internationale uitstraling (...) Haar intuïtieve onderzoeksmethode, gecombineerd met een hoge mate van perfectionisme en een meeslepende schrijfstijl maken haar een schrijfster van wereldklasse.' (zie voor het volledige rapport: www.amsterdamsfondsvoorde kunst.nl)

De prijs bestaat uit een bijzondere schaal van de stad Amsterdam, naar een ontwerp van vormgever Frederik Roijé en een geldbedrag van 35.000 euro. Vorig jaar ging de prijs naar theatermaker Ivo ten Hove. Het is Annejets tweede belangrijke oeuvreprijs - in 2012 ontving ze al De Gouden Ganzeveer.